29.6 C
Zakynthos
13/07/2024
tvzakynthos.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ: Αμοιβαίες υποχωρήσεις για εκτόνωση της κατάστασης και ενωτική πορεία προς το Συνέδριο

Κοινοποίηση

Ένα ή και περισσότερα βήματα πίσω έκαναν όλες οι πλευρές στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποκλιμακωθεί η εκρηκτική κατάσταση των τελευταίων 24ωρων και να γίνει υπάρξει ανακωχή ενόψει του συνεδρίου. Παρά τις σοβαρές κόντρες που είχαν προηγηθεί, στην ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας περιγράφεται κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Στέφανο Κασσελάκη και τα μέλη του κομματικού οργάνου.

Η ανακοίνωση Πολιτικής Γραμματείας

α) Εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας,
β) Επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο.

Βήματα αποκλιμάκωσης
Μετά τα αυστηρά εκατέρωθεν μηνύματα, τις αντιδράσεις και την αμφισβήτηση, ήρθε ο συμβιβασμός.

Όπως μάλιστα έγινε γνωστό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης απέσυρε την επιστολή του η οποία είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια στα μέλη της Γραμματείας τη Δευτέρα. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ωστόσο, δεν έμειναν διόλου χαμηλά οι τόνοι. Ο Στέφανος Κασσελάκης έριξε το γάντι σε όσους τον αμφισβητούν ζητώντας δεσμεύσεις για στήριξη της ηγεσίας του, διαφορετικά όπως δήλωσε θα προσέφευγε στη βάση, κάτι το οποίο, όμως ανακάλεσε στο τέλος της συνεδρίασης.

Στην αρχική τοποθέτηση είχε δηλώσει: «Αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε τότε πείτε ποιον θέλετε. Να πάμε στις εθνικές εκλογές χωρίς τη μόνιμη αμφισβήτηση. Αν όντως δεν με εμπιστεύεστε ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και της εντολής των μελών. Σέβομαι τα όργανα, είμαι συλλογικός τα σέβομαι παρότι δεν υπάρχει συλλογική διαδικασία που να μην υπήρξαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργεί ένα όργανο αν δεν σέβεστε τη διαδικασία; Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει εδώ τώρα. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Στην εισήγησή του Στέφανος Κασσελάκης είχε εκφράσει την πρόθεση του για μεγάλες αλλαγές στο κόμμα: «Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα κι αυτό δεν είναι μόνο δική μου διαπίστωση, είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές, όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης».

Αρκετά από τα μέλη της Γραμματείας δήλωσαν ότι δεν είναι διατεθειμένα να δώσουν λευκή επιταγή στον κ. Κασσελάκη, καθώς και ότι θα κριθεί και εκείνος στις ευρωεκλογές. «Δεν συναινώ στη de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το επιθυμεί ο Πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής» είπε χαρακτηριστικά ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Παρά τις σοβαρές εντάσεις που δημιουργήθηκαν, κατά τη συνεδρίαση, μετά το πέρας της, στελέχη τόνιζαν ότι το κόμμα προχωρά ενωμένο στο συνέδριο της Πέμπτης.

Μιλώντας σήμερα στο ERTNews ο Γιώργος Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «έχουμε έρθει σε μεγαλύτερη συνεννόηση από προχθές. Θα πάμε με τον Κασσελάκη στις ευρωεκλογές».

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 22/2 μέχρι και τις 25/2, βάσει των θέσεων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου «Προοδευτική αντεπίθεση τώρα».

Ρεπορτάζ Γιώργος Παντελάκης

ΠΗΓΗ: ERT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τον ΕΛΓΑ: Ακόμα ένα πλήγμα για τους παραγωγούς επιφυλάσσει η κυβέρνηση

Ποινική δίωξη στους 11 βουλευτές των Σπαρτιατών και τον Ηλία Κασιδιάρη παρήγγειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ένθερμη υποστήριξη του Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη σε Ρόδη Κράτσα. Σε εγκάρδιο κλίμα και με βεβαιότητα για τη νίκη η Κεντρική Ομιλία της επικεφαλής του συνδυασμού στην Κέρκυρα.