29.6 C
Zakynthos
13/07/2024
tvzakynthos.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Π. Μαρινάκης σε αγρότες: Ξεκαθαρίσαμε ότι έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια

Κοινοποίηση

«Ξεκαθαρίσαμε ότι έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στέλνοντας μήνυμα στους αγρότες που κατέβηκαν από τα μπλόκα τους στο κέντρο της Αθήνας.

«Όλες αυτές οι κινητοποιήσεις προφανώς είναι ένα μήνυμα προς όλους, και σε εμάς να κάνουμε ακόμη περισσότερα, θεωρώ ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά, πάντα στα δημοσιονομικά όρια που υπάρχουν. Ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες εν είδει επιχορήγησης» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Mega, σημειώνοντας πάντως ότι οι αγρότες επέδειξαν μεγάλη αξιοπρέπεια σε αυτές τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει και συντεταγμένα και με συγκεκριμένα αιτήματα.

«Προφανώς συνεχίζουν και διεκδικούν αυτά που θεωρούν δίκαια, πολλά από τα οποία αναγνωρίστηκαν ως πολύ δίκαια αιτήματα κα κάποια άλλα, ενδεχομένως να μη μπορούν να γίνουν αυτή τη στιγμή εφικτά. Απευθυνόμενος και στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα που είναι στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα, γιατί τα αιτήματα αυτά είναι κοινά, να πω ότι μετά από τις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις που Πρωθυπουργού που έχουν και μόνιμο χαρακτήρα πλέον /…/ξεκινά η συζήτηση για το πολύ σημαντικό αίτημά τους, που το υποβάλλουν από το 2016 που καταργήθηκε, για την επαναφορά της μόνιμης επιστροφής στο πετρέλαιο» πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα, στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, σε μια μέρα που είναι δύσκολη για τους αγρότες. Στις πρώτες μας συνδέσεις ακούσαμε τους αγρότες να λένε ότι θέλουν κάποιος από την Κυβέρνηση να τους πει ότι είμαστε εδώ, θα σας δώσουμε κάτι περισσότερο. Έκαναν μια μεγάλη κινητοποίηση και ήθελαν να δώσει κάποιος το παρών εκεί.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πω ότι βλέπω μια πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια σε αυτές τις κινητοποιήσεις των αγροτών που έχουν γίνει και συντεταγμένα και με συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία, προφανώς δεν περιμέναμε να τα μάθουμε αυτές τις ημέρες, και επειδή συμμετείχα και στη συζήτηση που έγινε με τον Πρωθυπουργό, ήταν και ουσιαστική και είχε και αποτέλεσμα. Προφανώς συνεχίζουν και διεκδικούν αυτά που θεωρούν δίκαια, πολλά από τα οποία αναγνωρίστηκαν ως πολύ δίκαια αιτήματα κα κάποια άλλα, ενδεχομένως να μη μπορούν να γίνουν αυτή τη στιγμή εφικτά. Απευθυνόμενος και στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα που είναι στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα, γιατί τα αιτήματα αυτά είναι κοινά, να πω ότι μετά από τις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις που Πρωθυπουργού που έχουν και μόνιμο χαρακτήρα πλέον- δηλαδή το ρεύμα έχει έναν άξονα διετίας συν οκτώ χρόνια, δεκαετίας συνολικά, στο όριο του κόστους και η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο δίνεται για τρίτη χρονιά, με έκτακτο τρόπο. Και ξεκινά η συζήτηση για το πολύ σημαντικό αίτημά τους, που το υποβάλλουν από το 2016 που καταργήθηκε, για την επαναφορά της μόνιμης επιστροφής στο πετρέλαιο. Εγώ θεωρώ ότι όλες αυτές οι κινητοποιήσεις, προφανώς είναι ένα μήνυμα προς όλους, και σε εμάς να κάνουμε ακόμη περισσότερα, θεωρώ ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά, πάντα στα δημοσιονομικά όρια που υπάρχουν. Ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες εν είδει επιχορήγησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πετρέλαιο θα μπορούσατε να το δώσετε. Είναι πάνδημο αίτημα και στην Ευρώπη και η οικονομία πάει καλά. Τα επόμενα χρόνια προβλέπεται και ανάπτυξη και θα μπορούσατε να το δώσετε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να πούμε το ότι η οικονομία πάει καλά και είναι σημαντικό που αναγνωρίζεται πλέον από όλους πλην των πολύ φανατικών της αντιπολίτευσης. Δεν έγινε δια μαγείας αλλά γιατί έχουμε μια Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που πριν δώσουν κάτι, το μετράνε και δεν έχουν ένα στόχο μαξιμαλιστικής πολιτικής για να χρεώσουν τις επόμενες γενιές. Πάμε τώρα στο πετρέλαιο, γιατί είναι ένα από τα βασικά τους αιτήματα, θεωρώ ότι το ρεύμα κατά πολύ μεγάλο ποσοστό λύθηκε και με μόνιμα χαρακτηριστικά και είναι η ρύθμιση για τα χρέη του ρεύματος σε βάθος δεκαετίας, κάτι το οποίο είναι κομβικό για τους αγρότες. Ο μηχανισμός μόνιμης επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο καταργήθηκε το 2016. Με όση αξία έχει για κάποιους που πήγαν να το παίξουν φίλοι των αγροτών και να ανεβούν σε τρακτέρ κ.λ.π.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει και απάντηση σε αυτό, ότι υπήρχαν τα μνημόνια.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ ξέρω ότι καλύτερα από τα λόγια και τα σόου είναι οι πράξεις. Γιατί η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μείωσε το ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και για τα λιπάσματα, μείωσε τον εισαγωγικό συντελεστή για τον φόρο εισοδήματος των αγροτών από το 22% στο 9%, έδωσε 1,2 δισεκ. ευρώ μέσω του ΕΛΓΑ στους αγρότες και τώρα προχωρά σε δίκαιες παροχές. Το 2016, λοιπόν, καταργήθηκε ο μόνιμος μηχανισμός επιστροφής του ΕΦΚ και από τότε μέχρι σήμερα έχουν αυτό το πολύ λογικό αίτημα. Για τρίτη χρονιά δίνεται προσωρινά, 82 εκατ. ευρώ είναι το δημοσιονομικό κόστος και στη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό αναγνώρισε ότι αυτό αποτελεί λογικό αίτημα και έχει υποσχεθεί ότι για το 2025 και μετά ξεκινά η συζήτηση με τη συμμετοχή των αγροτών, να γίνει με δικαιότερο και μόνιμο τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, το συζητάτε, μετά το 2025 να γίνει μόνιμο αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε δεσμευτεί ότι από το 2025 θα προχωρήσουμε σε μια διαδικασία της μόνιμης επιστροφής με πιο δίκαια χαρακτηριστικά γιατί θα πρέπει και οι ίδιοι να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Γενικά τα μόνιμα μέτρα, είναι πολύ καλύτερα. Και συνολικά στην οικονομία. Το ίδιο το πρόγραμμά μας, που νομοθετήσαμε στην αρχή έχει μόνιμα χαρακτηριστικά για τους δημοσίους υπαλλήλους, για τους συνταξιούχους, για τις οικογένειες με παιδιά. Γιατί καλά τα επιδόματα, μας βοήθησαν στο να στηρίξουμε την κοινωνία σε περιόδους κρίσεων, αλλά δεν μένουν για πάντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε στο θέμα της τρομοκρατίας. Υπάρχει θέμα τρομοκρατίας στην Ελλάδα; Τον τελευταίο καιρό είχαμε τρία χτυπήματα με τελευταίο το παρ’ ολίγον χτύπημα στο δικαστικό μέγαρο. Επαρκούν τα μέτρα φύλαξης, υπάρχουν κενά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είμαστε οι τελευταίοι που θα σας πούμε ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα στη χώρα ή ότι δεν υπάρχει ζήτημα ανομίας ή παραβατικότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα μιλάμε για τρομοκρατία, όμως.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: …προφανώς, υπάρχει από την ήπια παραβατικότητα μέχρι και την πολύ πιο βαριά εγκληματικότητα, που μέρος της είναι κι η τρομοκρατία. Υπάρχουν «χτυπήματα» και απειλές. Η έκταση του προβλήματος, προφανώς, μπορεί να μην είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία. Έχει αποδείξει και τα τελευταία και τα προηγούμενα χρόνια –αυτό δεν είναι πολιτικό ζήτημα, δεν αλλάζει η ικανότητα της Αστυνομίας, των επιχειρησιακών, με βάση το ποιος είναι στην Κυβέρνηση. Προφανώς, απλά, τώρα είναι μια Κυβέρνηση που πιστεύει στις ικανότητες των αστυνομικών. Δεν τους βάζει απέναντι και τους στηρίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχει σημαντικά αποτελέσματα η Αστυνομία και σε επίπεδο βαριάς εγκληματικότητας και σε επίπεδο πιο ήπιας εγκληματικότητας. Η πιο ήπια εγκληματικότητα έχει μειωθεί κατά 25%. Γιατί αρχίζουν συνεχώς και επιστρέφουν αστυνομικοί στις γειτονιές, στα αστυνομικά τμήματα, στην Τροχαία. Οι ανθρωποκτονίες -αν μου επιτρέπετε, ένα στατιστικό ακόμα- έχουν εξιχνιαστεί τα τελευταία χρόνια κατά 90%. Προφανώς, όταν υπάρχει ένα 10% ανεξιχνίαστο πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί η Αστυνομία και η Κυβέρνηση να θέλουν και να έχουν τη βούληση, αλλά τα δικαστήρια στη Θεσσαλονίκη είναι ξέφραγο αμπέλι. Δηλαδή, δεν λειτουργούν.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ξαναλέω. Υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα κενά, τα οποία πρέπει να καλυφθούν. Δεν το συζητώ. Και σε κάθε περίπτωση, στο τέλος της ημέρας, το αποτέλεσμα μετράει, η ασφάλεια των πολιτών. Δεν θα σας πω εγώ ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, είναι alert το Κράτος; Έχει σημάνει συναγερμός για ένα ενδεχόμενο…;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς. Και το αρμόδιο τμήμα της Αστυνομίας, η αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, είναι σε απόλυτη επιφυλακή και για την εξιχνίαση όλων αυτών των υποθέσεων…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή για ένα ενδεχόμενο νέο χτύπημα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ή για ένα ενδεχόμενο νέο χτύπημα. Τη συσχέτισή τους, χωρίς να πανικοβάλλουμε τους πολίτες. Το ξαναλέω: Η Ελληνική Αστυνομία και στον τομέα της αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, έχει πολύ μεγάλες επιτυχίες εξιχνίασης υποθέσεων. Έχουν πλέον τα μέσα που έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε, η Ελληνική Αστυνομία εννοώ, έχουν αυξηθεί. Δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός. Προφανώς, όμως, χρειάζεται απόλυτη επιφυλακή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι το ένα κομμάτι που έχει να κάνει με τη βούληση της Κυβέρνησης, γιατί αν…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξέρετε, υπάρχουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, τα Σώματα Ασφαλείας. Η βούληση της Κυβέρνησης στο ζήτημα της εγκληματικότητας φαίνεται στο πόσους αστυνομικούς βγάζεις στους δρόμους, στο πώς τους στηρίζεις, στο αν τους επιτίθενται ή όχι. Και σε κάτι άλλο: Στο τι ποινικούς κώδικες ψηφίζει. Γιατί σε αυτό τον τόπο, όχι πολλά χρόνια πριν, είχαμε μια Κυβέρνηση το 2019 που πριν φύγει έβγαλε έναν Ποινικό Κώδικα τη «χαρά του εγκληματία», του κάθε παραβατικού. Απόδειξη ότι η μόνη επιμέρους κατηγορία που βγήκε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις φυλακές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό είναι να κάνουμε κριτική…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, όχι, με συγχωρείτε. Η κριτική στους προηγούμενους δεν έχει καμία αξία, αν δεν συνοδεύεται από πράξεις από τους επόμενους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα Πανεπιστήμια το ίδιο πράγμα συμβαίνει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Θα μου επιτρέψετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη Νομική, εδώ διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι χάθηκε το δεύτερο εξάμηνο γιατί εσείς είχατε πει ότι θα φέρετε πανεπιστημιακή Αστυνομία, θα καθαρίσετε τον κόσμο και δεν έγινε τίποτε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τελειώνω και θα πάω και στα πανεπιστήμια. Έχουμε μια Κυβέρνηση που κάνει μια τρίτη, πιο μεγάλη και πιο σημαντική ακόμη, αλλαγή -γιατί είναι η τρίτη, δεν είναι η πρώτη, γιατί κυβερνάμε 4 ½ χρόνια, στον Ποινικό Κώδικα- όπου κλείνουν πάρα – πάρα πολλά κενά ανομίας, τα οποία πολλά είχαν δημιουργηθεί από την προηγούμενη. Δεν θα τα πω όλα. Αυστηροποιούνται οι ποινές, σταματάει αυτό το παράδοξο για τα πλημμελήματα, μέσα στα οποία είναι και να σκοτωθεί ένας άνθρωπος από κάποιον ο οποίος περνάει με κόκκινο, και πολλά άλλα. Ουσιαστικά έμεναν όλοι ατιμώρητοι γιατί έμεναν εκτός φυλακής. Έπαιρνε κάποιος μια ποινή 15 ετών και έβγαινε σε 6-7 χρόνια. Ακόμα και άνθρωποι που έκαναν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Να πάω στα Πανεπιστήμια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε αν θα αποδώσει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα αποδώσει γιατί τα δικαστήρια, κ. Χασαπόπουλε, αποφασίζουν με βάση τις ποινές που προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα που ψηφίζει η Βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι όπως κάνετε εσείς κριτική σας κάνουν και κριτική ότι θέλατε να βάλετε τάξη δήθεν στα Πανεπιστήμια και γίνεται το απόλυτο μπάχαλο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ, καταρχάς, θεωρώ λογική την κριτική, καλοδεχούμενη είναι η όποια κριτική -Δημοκρατία έχουμε- αυτών που μας λένε: κάντε περισσότερες επεμβάσεις και εφαρμόστε περισσότερο τον νόμο. Γιατί υπάρχει και μια άλλη κριτική, ότι υπάρχει σκληρή στάση της Κυβέρνησης και μέχρι κάποιοι φτάνουν στα άκρα και λένε και για χούντα και για φασισμό κλπ.. Νομίζω ότι έχουμε το εντελώς αντίθετο θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σ’ αυτό, όμως, που σας λέμε τώρα δεν απαντάτε. Για την αστυνομία των πανεπιστημίων, την πανεπιστημιακή αστυνομία, δεν το είδαμε ποτέ αυτό και έχουμε ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί το εξάμηνο στο Αριστοτέλειο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά, πολύ γρήγορα. Τρεις επισημάνσεις. Επισήμανση πρώτη που έχει πολύ μεγάλη αξία. Σε λίγες εβδομάδες θα γίνει νόμος του Κράτους η εμβληματικότερη μεταρρύθμιση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν δώσει μάχες, έχουν χάσει εξάμηνα, έχουν παλέψει, είτε ανήκαν σε κάποιο κόμμα είτε όχι, για να μπορούν στη χώρα μας τα νέα παιδιά που δεν έχουν και τόσα λεφτά να πάνε στο εξωτερικό, όπως μπορούσαν να κάνουν τα παιδιά κάποιων ανθρώπων που τώρα εμφανίζονται κατά των μη κρατικών Πανεπιστημίων. Σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε έναν νόμο που στηρίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο και δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να αποκτήσει μη κρατικά πανεπιστήμια. Αργήσαμε πολύ ως χώρα, αλλά επιτέλους θα τα καταφέρουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχουν ίση αξία τα κρατικά με τα μη κρατικά πτυχία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, η αξία των πτυχίων προκύπτει από την αξιοπιστία του πανεπιστημίου, από το τι σπουδές παρέχει και, στο τέλος της ημέρας, από το πόσο θέλει αυτό το πτυχίο η αγορά εργασίας. Όμως, τα κριτήρια για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ως παραρτήματα – και ελπίζουμε και συνολικά μετά την αναθεώρηση του άρθρου 16, εφόσον γίνει με το καλό στη χώρα – θα είναι τα πιο αυστηρά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Και αυτό αν κάποιος το αμφισβητεί, ας φέρει μία περίπτωση χώρας που έχει πιο αυστηρά κριτήρια. Το δεύτερο που θέλω να πω, για να μην υπεκφύγω, είναι ότι καταφέραμε με τις ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας και τη συντριπτική πλειοψηφία των πρυτάνεων στη σωστή σελίδα, να διασωθεί η εξεταστική των φοιτητών κατά πάνω από 90% των τμημάτων. Δυστυχώς, όμως, υπήρχαν και περιπτώσεις όπου, είτε επειδή δεν έγιναν όλα όπως έπρεπε είτε γιατί δεν κάλεσαν κάποιοι την Αστυνομία όπως έπρεπε, υπάρχουν και φοιτητές, όπως κι εγώ στο παρελθόν και πολλοί άλλοι στο παρελθόν, που χάνουν το εξάμηνό τους. Και αυτό είναι θλιβερό και πρέπει να ερευνηθεί ποιοι και αν και εφόσον έχουν ευθύνες ως προς τις επεμβάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη Νομική εκεί στη Θεσσαλονίκη τι θα κάνετε τώρα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στη Νομική στη Θεσσαλονίκη ήδη διεξάγεται μια έρευνα από τη Δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι έρευνα. Πώς θα την ξαναπάρετε, πώς θα γίνει ανακατάληψη, γιατί εδώ φεύγουν τα ΜΑΤ, γίνεται κατάληψη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ αυτονόητο, ως πολίτης το λέω, όχι ως μέλος της Κυβέρνησης – και δεν είναι και αρμοδιότητά μου η Αστυνομία– αλλά ως πολίτης το λέω ότι θα πρέπει να σταματήσουμε σε αυτή τη χώρα να συζητάμε για τα αυτονόητα. Και δυστυχώς συζητάμε, γιατί μέχρι το 2019 υπήρχε ένα νομοθετικό πλαίσιο που πρακτικά απαγόρευε αυτές τις επεμβάσεις. Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να μην είναι καν είδηση η τήρηση της νομιμότητας. Εμείς δεν θέλουμε να μπαίνει η Αστυνομία έτσι στα πανεπιστήμια. Κανένας δεν το θέλει αυτό. Δεν είναι εκδικητικό ή τιμωρητικό. Αλλά όπως, για παράδειγμα, αν καταληφθεί μία ΔΟΥ, αν καταληφθεί ένα νοσοκομείο, αν καταληφθεί ένας οποιοσδήποτε χώρος εργασίας, που εμείς κι αυτό το νομοθετήσαμε, να μην μπορεί κάποιος να απαγορεύσει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά αποτέλεσμα δεν βλέπουμε. Αυτό λέμε τώρα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, θα σας πω. Προφανώς έχουμε κι άλλον δρόμο να διανύσουμε, αλλά έχουμε διανύσει πάρα πολύ σημαντικά βήματα. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί καταργήσαμε το άσυλο ανομίας το 2019 και από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν γίνει δεκάδες επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων. Και όχι μόνο σε περιπτώσεις καταλήψεων από, εντός ή εκτός εισαγωγικών, φοιτητές – γιατί δεν είναι όλοι αυτοί φοιτητές που κάνουν καταλήψεις, μην έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό – εκκενώσεις καταλήψεων με μολότοφ, παρασκευαστήρια μολότοφ στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σε όλη την Ελλάδα, σε εστίες. Η Αστυνομία βρήκε ευρήματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με πανεπιστήμια. Όλα αυτά έγιναν μέσα σε λίγα χρόνια. Εγώ δεν θα κρύψω τα λόγια μου, προφανώς έχουμε κι άλλα βήματα να διανύσουμε. Σε μία χώρα που υπήρχε όλη η υπόλοιπη επικράτεια, εκτός από τα πανεπιστήμια. Αυτό πλέον δεν υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία σύντομη κουβέντα για την Εξεταστική, γιατί πριν από λίγες ημέρες είχαμε ψήφισμα-ράπισμα στην Ευρωβουλή για το Κράτος Δικαίου. Αμέσως η Εξεταστική, μετά από λίγες ημέρες, κλείνει τσάτρα-πάτρα –θα μου επιτρέψετε να πω– το ζήτημα της Εξεταστικής. Θέλουμε τη δική σας …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς το ψήφισμα για το Κράτος Δικαίου, η κατάσταση κάθε ευρωπαϊκής χώρας, ως προς το Κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου, αποτυπώνεται στην ετήσια Έκθεση για το Κράτος Δικαίου που βγάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κάθε χώρα. Και η τελευταία που βγήκε –περιμένουμε την επόμενη– αναγνώρισε πολύ σημαντική πρόοδο για την Ελλάδα. Έκανε και επισημάνσεις, αναγνώρισε σημαντική πρόοδο που δεν είχε αναγνωριστεί τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια. Γιατί; Γιατί ως δημοσιογράφοι – το βλέπετε αυτό – ζούμε σε μια χώρα που πλέον δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι σε κρατητήρια, δεν υπάρχουν Υπουργοί καταδικασμένοι 13-0 για παρεμβάσεις και παραβάσεις καθήκοντος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το καταλαβαίνω, αλλά μην μακρηγορήσουμε πολύ γι’ αυτά, γιατί έχουμε ξαναμιλήσει γι’ αυτά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχει ένα ψήφισμα, κύριε Χασαπόπουλε, κυρία Βούλγαρη, δεν νομίζω ότι αντιμετωπίζεται ζήτημα ελευθερίας του Τύπου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουμε πάρει απαντήσεις για τη δολοφονία του συναδέλφου μας του Καραϊβάζ και δεν έχουμε πάρει απαντήσεις, εκκρεμεί ακόμα η υπόθεση των Τεμπών και το ναυάγιο της Πύλου.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα φθάσω και στα Τέμπη. Θα φθάσουμε στα Τέμπη, γιατί μου είπατε για την Εξεταστική. Κατ’ αρχάς, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε τις περισσότερες εφημερίδες και τα περισσότερα Μέσα από ποτέ και αυτό είναι ευτυχές γεγονός. Έχουμε πρωτοσέλιδα συκοφαντικά και δυσφημιστικά που δεν κυκλοφορούν σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο. Έχουμε τη συντριπτική πλειοψηφία ή πολλές, εν πάση περιπτώσει, εφημερίδες που γράφουν τη μία ανακρίβεια, το ένα fake news μετά το άλλο… Για τη δολοφονία Καραϊβάζ θέλουμε, όπως για κάθε ανθρωποκτονία και το κάνουμε με πράξεις, εμείς που αυξάνουμε και τις ποινές για τις ανθρωποκτονίες, να διαλευκανθεί. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια σκιά ότι υπάρχει κάποια συγκάλυψη. Εμείς θέλουμε να διαλευκανθεί το συντομότερο δυνατό και αυτή η δολοφονία. Αυτό δεν έχει να κάνει με την Κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι κατανοητό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είχαμε την Εξεταστική με τους περισσότερους μάρτυρες στην ιστορία των Εξεταστικών Επιτροπών, 39 μάρτυρες. Ουδείς εξ αυτών, νομίζω πλην ενός, δεν προτάθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Παρένθεση, είναι μια Κυβέρνηση που έδωσε τη δυνατότητα για Εξεταστικές στην Αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας λέει η Αντιπολίτευση γιατί δεν περιμένετε τη δικογραφία από τη Δικαιοσύνη για να τη λάβετε υπόψη σας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ θα τα πω όπως τα αισθάνομαι και τα νοιώθω. Όπως κάθε πολίτης, όπως κάθε λογικός άνθρωπος, όπως κάθε υγιής νους, θέλει αυτή η υπόθεση, αυτό το τραγικό δυστύχημα να διαλευκανθεί σε όλα τα επίπεδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε επίπεδο Εξεταστικής και σε επίπεδο Δικαιοσύνης. Και αυτό θέλει και η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός. Δυστυχώς, υπάρχει μία μερίδα της Αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που πίσω από μία τραγωδία βλέπει μία ευκαιρία πολιτικής εκμετάλλευσης. Είναι ντροπή. Και δεν το βλέπουμε μόνο στην Εξεταστική αυτό να συμβαίνει. Το βλέπουμε ακόμα και στην Ευρώπη, όπου κάποιοι ευρωβουλευτές πήραν την εντολή των πολιτών να εκπροσωπούν την Ελλάδα και συκοφαντούν τη χώρα, είτε για την Πύλο είτε για τη δήθεν νεκρή Μαρία και προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον πόνο ανθρώπων, συγγενών, που κανένας δεν μπορεί να αισθανθεί τι έχουνε ζήσει στη ζωή τους, για να κάνουν πολιτικό παιχνίδι. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έστω και αυτό. Για ποιον λόγο, λοιπόν, θέλετε να κλείσετε τόσο σύντομα την Εξεταστική και δεν καλείτε κι άλλους μάρτυρες, δεν περιμένετε το πόρισμα του Δικαστηρίου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απαντώ. Εγώ δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σας απαντήσω με λεπτομέρεια για το αν ο άλφα ή ο βήτα εκλήθη ή όχι. Θα σας πω, όμως, με βάση τα πραγματικά δεδομένα που προκύπτουν ότι εκλήθησαν και κατέθεσαν οι περισσότεροι μάρτυρες σε διπλάσιο σχεδόν ποσοστό από την αμέσως επόμενη Εξεταστική Επιτροπή στην ιστορία των Εξεταστικών Επιτροπών. Και έτσι έπρεπε να γίνει θα πω εγώ, γιατί αυτό που συνέβη ήταν κάτι που δεν συμβαίνει κάθε μέρα, αλίμονο. Οι ώρες της Εξεταστικής είναι ώρες-ρεκόρ και έτσι έπρεπε να γίνει. Το να πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα και να λέμε συγκάλυψη, χωρίς να τεκμηριώνουμε γιατί θεωρούμε ότι υπάρχει συγκάλυψη… Υπάρχει συγκάλυψη λέει κάποιος. Γιατί; Γιατί ο άλφα ή ο βήτα δεν εκλήθη, γιατί κάποιος πήγε να κρύψει αυτό το στοιχείο. Εγώ δεν θεωρώ ότι υπάρχει κανένα θέμα συγκάλυψης. Αλίμονο αν υπήρχε. Όλα στο φως. Και το ξαναλέω, υπάρχει μια εν εξελίξει έρευνα στη Δικαιοσύνη πάρα πολύ σημαντική.

ΠΗΓΗ: ERT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ζάκυνθος: Δύο συλλήψεις για κλοπή

AKROPOLIS JET RAID 2024 || Η Ζάκυνθος στο επίκεντρο του παγκόσμιου πρωταθλήματος || Η Δημοτική Αρχή θέτει σε νέες βάσεις την προβολή του νησιού με προωθητικές ενέργειες ποιότητας

Just Two Surface Devices May Have Caused Pulled Recommendation

admin