Συνολικό πρόγραμμα αντιμετώπισης για την ιλαρά στη χώρα μας σχεδιάζει ο ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο της παγκόσμιας κατακόρυφης αύξησης κρουσμάτων και θανάτων σε παιδιά.
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα με αύξηση κρουσμάτων ιλαράς στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στο NEWS 24/7.
Προς το παρόν, οι ειδικοί του ΕΟΔΥ είναι καθησυχαστικοί, καθώς παρά την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και θανάτων παιδιών από ιλαρά παγκοσμίως, «στην Ελλάδα δεν έχουμε δει κάποια έξαρση», όπως τονίζει ο κ. Παρασκευής.
Μάλιστα, ο ΕΟΔΥ σχεδιάζει πρόγραμμα αντιμετώπισης, που θα στοχεύει στον περιορισμό του κινδύνου της ιλαράς στον πληθυσμό.
Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και καμπάνια για εμβόλια στον παιδικό πληθυσμό, καθώς είναι δεδομένο ότι τα χρόνια της πανδημίας, χάθηκαν αρκετοί εμβολιασμοί.
Άλλωστε μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε από τις κυβερνήσεις να εντατικοποιήσουν τις εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση του εμβολιασμού της ιλαράς.
Ως εκ τούτου, ένα από τα πρώτα δεδομένα που αναζητούν οι υγειονομικές αρχές για να μπορέσουν να εκτιμήσουν εάν θα υπάρξει έξαρση της ιλαράς στη χώρα μας, είναι τα δεδομένα του εμβολιασμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 24/7, την περασμένη εβδομάδα δόθηκε εντολή στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), να αναζητήσει τα ποσοστά εμβολιασμών μέσω των σκευασμάτων που χορηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Σε τοπικό επίπεδο, είναι σημαντικό τουλάχιστον το 95% παιδιών να είναι εμβολιασμένο για να αποφευχθούν πιθανές εξάρσεις κατά την εισαγωγή του ιού.
Υπενθυμίζεται ότι το 2022, μόνο το 92% των παιδιών στην Ευρώπη είχαν λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου της ιλαράς.
Αν από τα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ προκύψει ότι οι εμβολιασμοί είναι σε χαμηλά επίπεδα, τότε θα σημάνει συναγερμός.
Πάντως, από τις παρατηρήσεις των ειδικών και σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η χώρα μας φαίνεται προς το παρόν να είναι ασφαλής.
Γιατί επανεμφανίστηκε η ιλαρά
Η επανεμφάνιση αυτής της πολύ μεταδοτικής ιογενούς νόσου, που μπορεί να επιφέρει επιπλοκές μοιραίες για τη ζωή του ασθενούς, αποδίδεται στη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης κατά τη διάρκεια των ετών της Covid.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αυξήθηκαν κατά 18% τα κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως, ενώ η αύξηση στους θανάτους έφτασε το 40% μέσα σε ένα χρόνο και συγκεκριμένα από το 2021 έως το 2022.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, το 2022 εκτιμάται ότι υπήρξαν 9.000.000 κρούσματα ιλαράς και 136.000 θάνατοι. Κάτι που σημαίνει ότι το 1,51% από όσους αρρώστησαν έχασε τη ζωή του.
Η νέα έκθεση αποτυπώνει το συνεχιζόμενο βάρος της ιλαράς, μιας από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες στον κόσμο, τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες αγωνίζονται να επαναφέρουν στον πληθυσμό τους εμβολιασμούς ρουτίνας μετά την πανδημία.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περισσότερο από 1,8 εκατομμύριο βρέφη δεν εμβολιάστηκαν κατά της ιλαράς μεταξύ 2020 και 2022.
Πώς μεταδίδεται η ιλαρά
Η ασθένεια μεταδίδεται όταν άτομα που έχουν μολυνθεί βήχουν ή φτερνίζονται και κάποιος μπορεί να μολυνθεί αναπνέοντας τον ιό, ο οποίος μπορεί να παραμείνει στον αέρα για ώρες.
Επίσης, μεταδίδεται αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια τρίβοντας τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα. Γενικά μεταδίδεται όπως και ο κορονοϊός.
Η σημαντικότητα του εμβολιασμού για την ιλαρά
Ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην αναχαίτιση της εξάπλωσης της ιλαράς και στην πρόληψη της ασθένειας των ανθρώπων που εκτίθενται στον ιό.
Το εμβόλιο για την ιλαρά, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς χορηγείται ιδανικά στην παιδική ηλικία, περιλαμβάνει επίσης προστασία από ακόμα δύο μολυσματικές ασθένειες, την παρωτίτιδα και την ερυθρά.
Η έκθεση του ΠΟΥ διαπίστωσε ότι το 2022 ελαφρώς περισσότεροι εμβολιάστηκαν κατά της ιλαράς σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά ότι σχεδόν 33.000.000 παιδιά εξακολουθούν να μην έχουν κάνει το εμβόλιο.
Παγκοσμίως, το 74% των ανθρώπων ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή είχαν λάβει δύο δόσεις.
Τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι το 2022 σημειώθηκαν σε παιδιά, τα οποία διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τη νόσο, όπως πνευμονία και οίδημα του εγκεφάλου.
Στην Ελλάδα και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το 2021 και το 2022 δεν δηλώθηκε κανένα κρούσμα ιλαράς. Ωστόσο, ο ΕΟΔΥ επισημαίνει την πιθανότητα υποδήλωσης λόγω της πανδημίας Covid-19.
Που οφείλεται η έξαρση στα κρούσματα της ιλαράς
Η αύξηση των κρουσμάτων είναι πιθανότατα «κληρονομιά» της πανδημίας, δήλωσε ο δρ. Amesh Adalja, λοιμωξιολόγος και ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins.
Οι εμβολιασμοί για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ιλαράς, έμειναν στο περιθώριο καθώς οι άνθρωποι επικεντρώθηκαν στην Covid.
«Και όπως φάνηκε, είναι πολύ πιο δύσκολο από όσο αρχικά εκτιμούσαμε τα παιδιά να τηρήσουν ξανά το πρόγραμμα εμβολιασμού», σχολιάζει ο ίδιος.
Ακόμη ένας λόγος που ξεχάσαμε το εμβόλιο της ιλαράς, είναι ότι πολλοί άνθρωποι απέφευγαν να πάνε στο γιατρό κατά τη διάρκεια της χειρότερης περιόδου της πανδημίας, καθυστερώντας τους εμβολιασμούς ρουτίνας, δήλωσε ο δρ. Walter Orenstein, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Εμβολιασμών Emory.
Διστακτικότητα για όλα τα εμβόλια, λόγω των εμβολίων του κορονοϊού
Η πανδημία και η παραπληροφόρηση σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid, έχει τροφοδοτήσει τη διστακτικότητα στα εμβόλια, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, δήλωσε ο δρ Adalja.
«Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, είναι ότι όλα τα εμβόλια δεν είναι ίδια», δήλωσε από την πλευρά της η δρ. Camille Sabella, ειδική σε παιδιατρικές λοιμώξεις στην Κλινική Κλίβελαντ.
Tα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ εκτιμούν ότι δύο δόσεις του εμβολίου είναι κατά 97% αποτελεσματικές κατά της ιλαράς. Και ποτέ δεν είναι αργά για κάποιον να εμβολιαστεί.
«Για να λυθεί το πρόβλημα, θα πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού και να βεβαιωθούμε ότι όλα τα παιδιά έχουν κάνει το κατάλληλο για την ηλικία τους εμβόλιο κατά της ιλαράς», κατέληξε η ίδια.
Πηγη: NEWS24/7