Δελτίο Τύπου από τον Σύλλογο “Καθαρά Νερά στη Ζάκυνθο”
Στις 1η Απριλίου 2025, μέλη του συλλόγου μας, σε συνεργασία με την περιβαλλοντολόγο κ. Άντα Βλαχούτσικου και κατοίκους της Λιθακιάς, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο πανέμορφο Μαραθωνήσι. Η πρόσκληση για αυτήν την εκδρομή προήλθε από ένα ραδιοτηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τις περιβαλλοντικές απειλές που αντιμετωπίζει το νησί.
Ο σκοπός της επίσκεψης δεν ήταν απλώς η απόλαυση της μαγευτικής φύσης του νησιού, αλλά η έκφραση διαμαρτυρίας μας για την καταπάτηση αυτού του μοναδικού, άθικτου βιότοπου, ο οποίος εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή (ζώνη προστασίας Α2) του Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου. Με την άφιξή μας, αντικρίσαμε – μέσω drone – τις καταστροφικές επιπτώσεις που προκάλεσαν οι εργασίες της εταιρείας Z.A.N.T.E MARATHONISI S.A. συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν εκτεταμένες ισοπεδωμένες περιοχές περίπου 2000m2, όπου υπήρχαν κατασκευαστικά μηχανήματα, σωροί ξύλων και εκχερσωμένα φυτά, που αμαυρώνουν τη φυσική ομορφιά του νησιού.
Βρισκόμενοι στα δυτικά αυτών των έργων, εντοπίσαμε διάνοιξη δρόμου προς το δάσος του Μαραθωνησιού, με υπολείμματα στάχτης, και πίσω από το εκκλησάκι, σε υψηλό βάθος, υπήρχε εκσκαφή και μερικώς αναστηλωμένη τοιχοποιία. Επίσης, ανακαλύψαμε εγκαταστάσεις διαβίωσης των εργατών, οι οποίες περιλάμβαναν μόνιμα igloo και ντους. Στην παραλία μπροστά από το εκκλησάκι, παρατηρήσαμε πέτρινο τοιχίο που ακολουθούνταν από μια συρμάτινη περίφραξη εκτεινόμενη σε αρκετά μέτρα, ενδεικτική της ανθρώπινης παρέμβασης στο άγριο τοπίο.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της, η κ. Βλαχούτσικου τόνισε τη σπουδαιότητα του οικοσυστήματος του Μαραθωνησιού, το οποίο λειτουργεί ως κρίσιμος βιότοπος για την αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, ενώ φιλοξενεί και μοναδική ενδημική μεσογειακή βλάστηση και πανίδα. Ειδικότερα, το νησί είναι το μοναδικό αμμοθινικό οικοσύστημα που εκτείνεται από τη θάλασσα μέχρι το ψηλό δάσος εντός του Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει απειλούν αυτή την οικολογική ισορροπία και τις περιοχές που είναι ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγή χερσαίων ερπετών.
Ο νέος χαρακτηρισμός του Μαραθωνησιού ως «Τοπόσημο Νο 2» ενσωματώνει τη σύγχρονη τουριστική βιομηχανία που συστηματικά καταστρέφει το νησί, προτάσσοντας το κέρδος αντί της προστασίας του περιβάλλοντος. Το γεγονός αυτό γεννά πολλά εύλογα ερωτήματα.
Ποιες ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) για την προστασία του νησιού, δεδομένου ότι το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) επιτρέπει μόνο ήπια αναψυχή και περιβαλλοντική ενημέρωση φωτοσυγκέντρωσης; Πώς εκδόθηκε οικοδομική άδεια όταν η έγκριση της οριστικής μελέτης αποκατάστασης από το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος; Γιατί οι έλεγχοι που απαιτούνται από τον νόμο δεν έχουν εφαρμοστεί; Η χρήση φωτισμού στην περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας, αλλά παραβλέπεται συστηματικά.
Επιπλέον, ενώ το ΠΔ επιτρέπει μόνο έργα συντήρησης για τα υφιστάμενα κτίρια, οι εγκρίσεις του ΥΠΠΟΑ περιλαμβάνουν φωτοβολταϊκό πάρκο και άλλες κατασκευές που δεν είναι σύμφωνες με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας. Οι πολίτες διαπιστώνουν συνεχώς την καταστρατήγηση των νόμων, την έλλειψη ελέγχου και τη διάχυτη αδικία στο διακυβερνητικό σύστημα.
Η Ελλάδα έχει υπογράψει διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, και οι παραβιάσεις τους επιφέρουν αυστηρές ποινές, την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη πληρώσει 2.000.000 € στον ιδιοκτήτη του Μαραθωνησιού προκειμένου να παραμείνει ανεκμετάλλευτο το νησάκι.
Ως περιβαλλοντικός σύλλογος, εκφράζουμε την αντίθεση και αγανάκτησή μας για την καταπάτηση του οικοσυστήματος του Μαραθωνησιού, ζητώντας:
Την οριστική ανάκληση της οικοδομικής άδειας.
Την άμεση απομάκρυνση των κατασκευαστικών οχημάτων.
Την κάλυψη της ξηρής βιομάζας των εκχερσώσεων με χώμα για την αποφυγή πυρκαγιάς λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.
Την αναζήτηση ευθυνών από τους εμπλεκόμενους φορείς και την απονομή δικαιοσύνης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου “Καθαρά Νερά στη Ζάκυνθο”